top of page

Am revazut super filmul "Predestination" si tot nu l-am inteles complet! Vezi aici explicatia si unde-l poti viziona!

Desi este deja a treia oara cand vedem acest film, pare ca inca mai avem lucruri de deslusit si la final ne intindem ore intregi la discutii despre povestea intortocheata si paradoxul predestinarii din acest film excelent.

Povestea oficiala a filmului: Pentru misiunea sa finală, un agent temporal de top trebuie să-l urmărească pe singurul criminal pe care nu l-a putut prinde de-a lungul timpului. Goana se transformă într-o explorare unică, surprinzătoare și atrăgătoare a iubirii, soartei, identității și tabuurilor călătoriei în timp.




Haideti sa dezbatem putin aceasta poveste.


Daca nu ai vazut inca filmul, opreste-te din citit acum si du-te la finalul articolului sa afli unde-l poti vedea. Apoi, te asteptam inapoi aici sa-ti dai cu parerea.


Sa incepem.


Deci deja de la prima vizionare stim ca exista un singur personaj care interpreteaza 4 variante din cronologia propriei vieti (Barmanul, John, Jane si bombardierul).


In acest film logica nu are sens.


O sa presupunem ca ai vazut deja filmul si atunci vei fi de acord cu noi ca nu exista un fir narativ coerent, mai pe sleau spus, nu ai de unde sa apuci un inceput si un final. Asta este parte din paradoxul povestii.


Filmul incepe atunci cand John (geniala Sarah Snook care este machiata intrucat arata ca un Leonardo DiCaprio feminin), in rol de agent temporal, incearca sa opreasca un criminal notoriu denumit "The Fizzle Bomber" - acest atac esueaza si John sufera arsuri grave la nivelul fetei si este nevoit sa isi faca reconstructie faciala completa in cadrul unitatii medicale ale agentiei - aceasta operatie ii schimba complet infatisarea, actorul aratand acum ca "Barmanul" agent temporal (Ethan Hawke).

Dar la inceput nu ai cum sa stii asta, in principal pentru ca tu nu stii ca agentul din primele scene este John (intrucat nu i se arata fata).


Ei, de acum lucrurile se complica.


Urmatoarele scene ni-l arata pe agentul temporal (Ethan Hawke, reconstruit facial) caruia i se spune ca mai are o singura misiune (The Final Mission), de a-l distruge pe bombardier, inainte de sa se retraga.


Zis si facut.


Scena urmatoare se petrece intr-un bar. Ethan Hawke, agentul reconstruit facial caruia ii vom spune "barmanul" de acum inainte, intrucat acesta este rolul sau in aceasta scena, serveste un pahar de whiskey unui barbat misterios (John - adica tot lui, dar o versiune mai tanara de-a lui). Barbatii discuta si la un moment dat John ii spune barmanului ca pariaza pe o sticla de whiskey ca are o poveste de viata care il va ului.

In tot acest timp, barmanul stie ca John este o versiune mai tanara de a sa si stie ca acesta este bombardierul criminal, insa il lasa sa-si termine povestea si cu aceasta ocazie ofera si privitorilor putin context, inainte de a-i intinde o capcana si de a-l captura, in cadrul mai multor calatorii temporale care ii dezvaluie chiar si lui John ca el este criminalul.


Jane este John, John este barmanul si barmanul este bombardierul!


In povestea sa de viata relatata la bar, John dezvaluie printre altele in trecut a fost femeie dar intrucat suferea de o conditie medicala rara (avea si organe feminine cat si masculine) a fost efectuata operatia de schimbare de sex. Dar toate acestea dupa ce Jane naste o fetita minunata numita, cum credeti? Tot Jane.


Deci pana acum, cronologic vorbind:


  • Jane este versiunea tanara (si feminina) a lui John

  • John si Jane (adica el cu el - varianta feminina) au impreuna o fetita numita Jane (adica tot el)

  • John este versiunea mai tanara (si nedesfigurata), devenit agent temporal a barmanului

  • Barmanul este versiunea mai tanara a bombardierului criminal (tot Ethan Hawke, dar mai batran).


Dar cine este bombardierul criminal?


In una dintre ultimele scene din film, barmanul retras din activitate (a carui dispozitiv de teleportare nu s-a dezactivat "surprinzator"), se uita peste niste dosare primite de la seful agentiei secrete - acesta observa indicii clare referitoare la locatia in timp si spatiu a bombardierului criminal si calatoreste in timp pentru a-l opri.

Ajuns la o spalatoria unde se afla bombardierul, da ochii cu propria persoana (ceva mai batrana) omorand bombardierul. Insa, el practic nu a schimbat nimic in paradoxul predestinarii intrucat el isi urmeaza ciclul vietii si devine din nou bombardierul si (cel mai probabil) o versiune mai tara de-a lui (alt barman, dar de fapt acelasi) vine din urma in exact aceeasi scena si il va omori in spalatorie.


Filmul este ca o bucla inchisa care nu are inceput sau sfarsit


Practic nu stim cand s-a nascut acest personaj. Cand incepe existenta lui si cand se sfarseste.


Pentru ca daca ai fost atent la film ai fi observat faptul ca John si Jane se indragostesc (cum ar veni el cu el, dar varianta feminina - stim...scarbos) si fac un copil pe care il cheama Jane (adica tot el) si pe care il rapeste barmanul (adica tot el, din viitor) si il duce la orfelinat si acolo incepe practic viata lui Jane fata/femeia, cea descrisa la inceputul acestui paragraf.


Multe scene cu intelesuri ascunse


Am descris foarte pe scurt experienta noastra cu acest film. Nu am detaliat scena in care barmanul (in rol de agent temporal cu fata reconstruita) spune ca nici propria lui mama nu l-ar putea recunoaste - culmea, avand in vedere ca el este si propria lui mama si tata.


Sau scena in care John se ciocneste de Jane in campus (scena care marcheaza inceputul romantei lor...bleagh) si acesta ii completeaza fraza sau ii citeste gandurile.


Sau faptul ca pe intregul filmului se repeta intrebarea: "Ce a fost primul? Oul sau gaina?"


Sau faptul ca in bar mai este o versiune de-a barmanului care pune la tonomat o melodie care se numeste "I'm My Own Grandpa".


Sau despre directorul agentiei secrete temporale, Robertson, care poate a premeditat toata aceasta intamplare si viata in bucla.


Vezi mai jos si o diagrama posibila a acestei povesti!


Pe site-ul sau ThisisBarry, autorul incearca sa explice filmul in intelegerea sa si chiar a fost atat de pasionat incat sa faca si o diagrama a cronologiei filmului asa cum crede el ca ar fi corect.








Filmul este disponibil spre vizionare pe Netflix!


Va rugam ca inainte sa cititi acest articol sa urmariti filmul - acesta este disponibil pe Netflix. Ulterior, va rugam sa reveniti aici sau pe Facebook si sa dezbatem acest film minunat.



Tu ai inteles ceva?


Scrie-ne opinia ta in comentarii.



Comments


Film sau Serial?

bottom of page